О наказании за пьянство за рулем.

Рекомендации, обмен опытом, примеры решения проблем в прововых вопросах на дороге (ДТП, страховка и т.д.)

Сообщение Lara » 24 ноя 2018, 20:38

нашла интересную статью, рекомендую к прочтению. Хочу услышать Ваше мнение.

Як повідомляє Аutonews.ua, прийнятий Верховною Радою законопроект, яким посилюється відповідальність за водіння в стані алкогольного і наркотичного сп’яніння, має багато “підводних каменів”.

Адвокат Вадим Володарський вважає, що успіх в боротьбі з п’яними за кермом є досить сумнівним, а ось необгрунтовано звинуваченим в “п’янці” автомобілістам проблем точно додасться.

Володарський зазначив, що це стосується суто процесуальних моментів:

в першу чергу, введення більш суворої кримінальної відповідальності зворотньої сили не має, а значить, все, що знаходиться на момент вступу в силу закону справи по 130-й статті (щодо сп’яніння), доведеться закривати, і тим, хто вже позбавлений права керування, доведеться повернути водійські права. Оскільки норма, на підставі якої вони залучені, із закону виключається;
по-друге, доказами можуть служити і результати “медичного огляду”. Але в КПК немає поняття “медичний огляд” і немає порядку його проведення. Подібні дії проводяться за постановою прокурора.
Законопроектом також передбачено, що у разі незгоди з результатами огляду на протязі двох діб після ознайомлення з його результатами особа може подати клопотання про проведення експертизи.

– У разі підозри на сп’яніння така експертиза може проводитися тільки на підставі зразків крові або інших біологічних середовищ організму, – говорить Вадим Володарський. – Такі зразки повинні бути відібрані на етапі огляду. Інакше сенсу немає: через 48 годин сліди відповідних речовин в крові можуть зникнути. Тобто в нашому випадку для того, щоб повноцінно провести огляд, і щоб потім були підстави для медичної експертизи, якщо громадянин говорить, що не п’яний, але зразки біологічних середовищ давати не хоче, потрібно встигнути отримати ще й визначення слідчого судді. Якщо ж цього порядку не дотримуватися – отримуємо неприпустимі докази. Які не можуть бути взяті до уваги судом.

Тим часом у статті 130 КУпАП “відмова від медобстеження на стан сп’яніння” для водіїв в остаточному читанні не залишається в КУпАП, як це було в первинному варіанті проекту, а переходить в розряд кримінальних проступків разом з власне управлінням у стані сп’яніння.

А це породжує ще більше правових проблем, в тому числі і конституційного рівня, адже, по суті, встановлюють відповідальність за відмову людини давати докази проти себе в кримінальному процесі.

– Мало того, така відповідальність встановлюється по суті тільки щодо водіїв, – продовжує юрист. – Тобто створюється ситуація, коли приймається явно дискримінаційна по відношенню до певної категорії населення норма – на рівні кримінального процесу.

А оскільки у нас правила самого огляду тепер встановлюються наведеними вище нормами КПК, водій має право буде сказати: без постанови прокурора на огляд і визначення слідчого судді на відбір біологічних середовищ – це порушення встановленого законом порядку. Відповідно, і складу по 130-й – немає!

Таким чином виходить, що поліція, не бажаючи возитися з оглядом, може схиляти водіїв до відмови і складати протокол по 130-й статті. Причому лякати будуть саме поїздкою до нарколога і втратою кількох годин.

Нагадаємо, відтепер керування транспортним засобом у стані сп’яніння відноситься до кримінальних проступків та каратиметься штрафом у розмірі 17-34 тис. грн з позбавленням водійських прав терміном на три роки, а у разі повторного порушення — штрафом до 51 тис. грн із забороною керувати автомобілем від 2 до 3 років.
Lara
 
Сообщений: 2069
Зарегистрирован: 02 фев 2015, 13:07

Сообщение Ohotnik » 26 ноя 2018, 18:26

По сути очень интересная статья. Но прочитав статью появляется еще больше вопросов. Например мне предлагается ехать к наркологу. Кто должен ехать за рулем моего автомобиля, если не доказано, что я пьян? Если мне вменяется отказ от прохождения обследования, значит должно возбуждаться уголовное дело, а значит должен быть присутствовать немедленно адвокат. Как поступать в этом случае водителю?
Ohotnik
 
Сообщений: 1449
Зарегистрирован: 02 апр 2015, 17:43

Сообщение SVI » 27 ноя 2018, 18:30

Закон как бы уже вступил в Законную силу. Все как бы хорошо только если бы не коррупция, которая в нынешней полиции по многочисленным отзывам просто зашкаливает. И стает понятно, что если у человека есть деньги то он заплатит например половину но при этом не потеряет права и как бы будет еще и в "наваре" (потерял меньше чем мог на самом деле). А за мажорную часть населения Украины я молчу вообще. Чего то я не слышал в последние годы, что бы какого нибудь гада за серьезное ДТП определили на зону. Если я не прав то поправьте. :cry:
SVI
 
Сообщений: 2335
Зарегистрирован: 21 окт 2014, 11:27

Сообщение SVI » 27 ноя 2018, 18:41

Ohotnik писал(а):По сути очень интересная статья. Но прочитав статью появляется еще больше вопросов. Например мне предлагается ехать к наркологу. Кто должен ехать за рулем моего автомобиля, если не доказано, что я пьян? Если мне вменяется отказ от прохождения обследования, значит должно возбуждаться уголовное дело, а значит должен быть присутствовать немедленно адвокат. Как поступать в этом случае водителю?


Был в моей жизни в прошлом году случай. Из авто ни в коем случае не выходить, двери заблокировать, диалог вести через приоткрытое окно, ни в коем случае не грубить, вести видеозапись. Если коротко то я, показав документы через окно потребовал доказательства и не на смартфоне полицая, а на регистраторе (они не показали). Собрались составлять протокол о нарушении и просили еще раз показать, документы. Банально отказал, ссылаясь на ПДД, где нет требования о повторном предъявлении документов. Я , рекомендовал им использовать свои информационные базы. Потом, учитывая, что меня хотят наказать требовал присутствия адвоката, как то написано в Конституции Украины (право людини на захист). Да минимум 1,5 часа коту под хвост но отстали. :|
SVI
 
Сообщений: 2335
Зарегистрирован: 21 окт 2014, 11:27

Сообщение Lara » 15 мар 2019, 14:51

По количеству роликов на Ютубе нынешняя полиция в разы тупее предыдущих гаишников и в разы наглее, особенно некоторые девушки полицейские.
Lara
 
Сообщений: 2069
Зарегистрирован: 02 фев 2015, 13:07

Сообщение SVI » 16 май 2019, 22:09

Перечитал тему и в голове просветлело. Если каждый день не сталкиваешься с проблемой то все подзабывается, Повторюсь. В любой ситуации не терять самообладания, не кричать и не оскорблять полицейского, не выходить из авто, диалог вести через слегка приоткрытое окно, документы показать один раз и при повторном требовании посоветовать посмотреть видео с нагрудной камеры, вести видеозапись.
SVI
 
Сообщений: 2335
Зарегистрирован: 21 окт 2014, 11:27


Вернуться в Автоправо

Кто сейчас на форуме

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 0